David Ignatius: Het Suleiman Spel


GEWELDIG BOEK

Recensie: Eric Herni op Ezzulia.nl

Het Suleiman Spel is het zesde boek in twintig jaar tijd van de Amerikaanse journalist en auteur David Ignatius. Hij werkt als columnist en redacteur voor de Washington Post en is in Nederland vooral bekend vanwege zijn in 1997 verschenen boek De Journalist, die door de Thriller & Detectivegids van Vrij Nederland werd bekroond met maar liefst vier sterren. Diezelfde beoordeling was zeer terecht ook weggelegd voor Het Suleiman Spel, want het nieuwe boek van Ignatius is zowel spannend als zeer intrigerend te noemen. Maar de auteur heeft er ook zeker de tijd voor genomen, aangezien het zijn eerste boek is in dit decennium. Dit voornamelijk omdat Ignatius van 2000 tot 2004 voor de International Herald Tribune in Frankrijk werkte en daardoor nauwelijks de tijd had om aan een nieuw boek te beginnen. Toen hij weer terug was in Amerika begon langzaam maar zeker het idee voor een nieuwe thriller in zijn hoofd vorm te krijgen en wilde hij een actueel boek schrijven over de problemen in de wereld ná 11 september. Voor zijn research sprak Ignatius uitvoerig met allerlei mensen van de CIA en leerde van hun dat zij voor de veiligheid van het land mede afhankelijk waren van inlichtingendiensten in de Arabische en Islamitische wereld. Ignatius kreeg de naam van een belangrijke schakel in Jordanië en na uitvoerige gesprekken met deze man bedacht hij het personage van Hani Salaam, in Het Suleiman Spel het hoofd van de inlichtingendienst in dat land.  

Hoofdpersoon is echter Roger Ferris, een van de topagenten van de CIA, die naar Jordanië wordt gestuurd om de moslimterrorist Suleiman gevangen te nemen. Deze is verantwoordelijk voor een groot aantal bloedige aanslagen over de gehele wereld. Hij verschuilt zich echter diep in de woestijn en is onzichtbaar voor alle geheime diensten. Roger Ferris bedenkt een ingenieus plan om Suleiman naar de oppervlakte te krijgen maar als Ferris’ vriendin wordt gekidnapt in de Palestijnse gebieden, begint hij te vermoeden dat hij zelf verstrikt is geraakt in het dodelijke web van de terroristen. 

In de traditie van John Le Carré weet David Ignatius op beklemmende en uiterst realistische wijze de spanningen tussen het Westen en de radicale Islam tot een geweldig boek te kneden. Aan alles is te merken dat de auteur weet waar hij over schrijft. Hoewel het verhaal van begin tot eind leest als de spreekwoordelijke trein, zit het ook vol met details en op waarheid gebaseerde informatie. Daarnaast bevat het een aangrijpend liefdesverhaal en schildert Ignatius mooie portretten van Irak, Jordanië en Syrië. Als je dan toch een paar minpuntjes moet noemen, dan is het misschien dat de Nederlandse uitgever iets teveel weggeeft op de achterkant van het boek en dat zowel de titel als de omslag van de vertaling wat téveel naar de boeken van Ludlum ruiken. Maar dat kan je de auteur zelf natuurlijk niet aanrekenen. 

Het Suleiman Spel is een geweldig boek vol spanning en dramatiek. Het maakt duidelijk waar de inlichtingendiensten allemaal tegenaan lopen in hun wedren naar informatie en welke prijs er wereldwijd betaald moet worden voor onze veiligheid. Het boek wordt op dit moment verfilmd door Ridley Scott met Russell Crowe, Leonardo DiCaprio en Carice van Houten in de hoofdrol. Prachtige namen die als zware taak hebben om de kwaliteit van het boek te vertalen naar het grote scherm. Maar beter dan David Ignatius het op papier heeft gezet is praktisch onmogelijk.

Uitgever: De Fontein

Vertaling: Pieter Janssens