Oprispingen (eigen en andermans)

29. aug, 2015

Al toen ik in 2007 bezig was met de vertaling van Don Winslow’s The Winter of Frankie Machine ging het gerucht dat het door Martin Scorcese zou worden verfilmd, met Robert de Niro als Frankie. Sindsdien niks meer van vernomen. Maar nu lijkt het dan toch zo ver te zijn: William Friedkin, bekend van bijvoorbeeld The Exorcist,The French Connection en Rules of Engagement, heeft te kennen gegeven dat er nu toch echt garen op de klos komt.

http://deadline.com/2015/08/william_friedkin_the_winter_of_frankie_machine_don_winslow_1201492886/)

22. aug, 2015

35

Ayelt is onlangs 35 geworden en vierde dat vandaag met Kim, zijn zussen en Tim met een etentje in Amsterdam. Jammer van de afwezigen – Merlijn & Iain en Harm – maar ja, als je zus en je zwager (nooit ‘schoonbroer’ zeggen!) in Schotland wonen en als de schoolvakantie bijna voorbij is, zodat aangetrouwd onderwijzend personeel gauw nog een weekje in Zuid-Frankrijk meepikt, is dat bijna onvermijdelijk.

12. aug, 2015

Wat in 1910 begon als Villa Mimosa van achtereenvolgens Bernard Fros(t) - die eerder Villa Reposa had gebouwd - burgemeester Albers Pistorius en later de familie Hendriks, werd in 1956 Châlet Lohengrin, ook wel Van den Boezem of 'de overburen' genoemd. Sinds kort heet het Châlet Couvert. Geen bijster originele naam, maar laten we niet mopperen: het heeft in elk geval weer een bestemming, niet meer als ‘uitzendhuis van diners’, maar als 'à la carte restaurant met invloeden van een buffetrestaurant'.

Ik meen me te herinneren dat de gemeente Aarle-Rixtel in de jaren ’50 heeft overwogen het aan te kopen als ambtswoning voor de burgemeester, maar terugschrok voor de vraagprijs van ƒ 30.000.

8. aug, 2015

Half oktober komen Merlijn, Iain, Paden, Kester en Elyan op de fiets naar Nederland.

Dat ziet er dan ongeveer zó uit.

Voor het stukje Noordzee dat ze moeten overbruggen, zouden ze eigenlijk waterfietsen of een roeiboot moeten aanschaffen, maar ze nemen toch maar de ferry vanuit Newcastle naar Amsterdam. Van daaruit fietsen ze naar de omgeving van Utrecht, waar ze bij Ayelt & Kim en/of Frédérique & Tim kunnen slapen, en zakken daags daarna verder af naar het zuiden.

 

 

 

Een makkie voor mensen die volgend jaar een jaar lang per tandem en triple gaan rondzwerven.

25. jul, 2015

Ik heb best een beetje historisch besef. Toch was de eerste aflevering van ‘De IJzeren Eeuw’ een complete eye-opener voor me. Voor het eerst hoorde ik of realiseerde ik me dat de eerste koning van Nederland veel voor het land heeft betekend. En dan hebben we het niet over Willem I, die het land aan de rand van de afgrond bracht, een kwart ervan verspeelde aan België en door de biologische bet-betovergrootmoeder van Frédérique en Charlotte uit de pecuniaire penarie moest worden geholpen, maar over zijn voorganger, Lodewijk Napoleon, die nobeler bedoelingen en grootsere plannen had met de Nederlanden en veel dichter bij de Nederlanders stond dan later de Oranjes, die zich pas vanaf Juliana iets aan het volk gelegen lieten liggen.

Een aardige bijkomstigheid is dat, hoewel bijna niets in Nederland nog openlijk refereert aan Lodewijk, Aarle-Rixtel daarop een uitzondering vormt. Voor het Kouwenbergs Kerkje daar staat sinds 2009 een borstbeeld van Lodewijk, het enige gedenkteken voor hem in heel Nederland, waarop hij ‘weldoener’ wordt genoemd. En niet ten onrechte. Tijdens zijn bezoek heerste in Aarle-Rixtel een ernstige epidemie. Lodewijk schoot meteen te hulp, zoals hij dat twee jaar eerder tijdens de buskruitramp in Leiden eveneens had gedaan. Hij bezocht diverse gezinnen, schonk 15.000 gulden, liet honderden dekens aanrukken en liet bovendien zijn beste heelmeesters komen.

Hoe dan ook, het koninkrijk der Nederlanden bestaat dit jaar (2015) niet 202, maar 207 jaar, wat de Oranjes en de Oranjecomités ook doen om dat onder te schoffelen. 

http://www.rhc-eindhoven.nl/artikel/200/Binnen-%C3%A9%C3%A9n-jaar-haal-ik-uw-zoon-weg)