Mike Isaac - De strijd om Uber

In het boek vertelt Isaac over de razendsnelle opkomst van Uber, de tech start-up uit Silicon Valley die in korte tijd de taximarkt op z’n kop zette en binnen de kortste keren meer dan een miljard dollar waard werd. Maar de groei leidde ook tot een keiharde strijd om de macht binnen het bedrijf, waarbij onverkwikkelijke tonelen naar buiten kwamen. Niet alleen over oprichter en CEO Travis Kalanick, maar ook over het vrouw-onvriendelijke klimaat binnen het bedrijf. Het boek verhaalt ook over twisten met vakbonden en overheden en over de vergiftigde interne bedrijfscultuur en de niets en niemand ontziende straatvechtersmentaliteit die werd aangewend om marktleider te worden. Mede dankzij Uber werden ‘tech’ en ‘Silicon Valley’ negatieve begrippen.
In juni 2017 werd Travis Kalanick, de keiharde CEO van Uber, verdreven in een greep naar de macht door andere bestuursleden. Die coup sloot een bruut jaar voor de vervoersgigant af. Uber was naar de top van de tech-wereld gekatapulteerd, maar voor velen werd Uber hét symbool voor alles wat mis is met Silicon Valley.
Gesteund door miljarden dollars in durfkapitaal en geleid door een brutale en ambitieuze oprichter, beloofde Uber immers een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we mensen en goederen door de wereld verplaatsen. Als bijna een ‘unicorn’ vanaf het begin, leek Uber klaar te staan om net als Amazon, Apple en Google een technologiegigant te worden.
Isaac vertelt over de veldslagen van Uber met taxibonden en chauffeurs, de giftige interne cultuur van het bedrijf en de misselijke tactiek die het bedacht om obstakels te overwinnen in zijn zoektocht naar dominantie. 

Lewis Hamilton - The Biography 

Op 28 oktober 2018, de dag waarop hij zijn vijfde Formule 1-titel
won, sloot Lewis Hamilton zich aan bij de onsterfelijken van de au-
tosport. De prijs werd definitief de zijne in Mexico en hij werd pas
de derde man die hem voor de vijfde keer in ontvangst mocht nemen
– net zoveel als Juan Manuel Fangio en slechts twee minder dan het
recordaantal van zeven van Michael Schumacher. Hij streefde er zijn
landgenoot sir Jackie Stewart, die drie keer won, ruimschoots mee
voorbij. Hij was nu de beste Britse autocoureur en de gedeeld op een
na beste aller tijden van de hele wereld, met als volgende doel het
recordaantal van zeven titels van Schumi.
Nadat hij in Mexico de trofee boven zijn hoofd had getild, vierde
Lewis tot diep in de nacht feest. Hij begreep de betekenis van zijn
prestatie maar al te goed. ‘Dat ik dit met Mercedes heb bereikt zegt
wel iets, want Fangio won twee van zijn titels ook in een Mercedes.
Het is een ongelofelijk gevoel, heel surrealistisch.’
Later gaf hij toe dat hij ook een aardsere motivatie had gehad om te
winnen en om voor het tweede achtereenvolgende seizoen het duel
met zijn grootste rivaal, Seb Vettel van Ferrari, in zijn voordeel te be-
slechten. Drie dagen voordat hij de titelstrijd in Mexico in het slot
gooide was op 88-jarige leeftijd zijn geliefde opa overleden. Lewis
droeg zijn meest recente succes aan opa Davidson op: ‘Mijn grootva-
der zou zo trots op ons zijn geweest, zo dankbaar dat de naam Hamilton
gevestigd is en de geschiedenisboeken in gaat. Hij was onze pater
familias.’

Volker Ullrich - Die Jahre des Untergangs

 

 

Zou de grote beschavingsbreuk in de geschiedenis – de vernietigingsoorlog in Oost-Europa en de moord op de Europese Joden – zonder Hitler denkbaar zijn geweest? Met soevereine expertise en op basis van nieuwe bronnen laat historicus Volker Ullrich zien in dat de monsterlijke misdaden alleen mogelijk waren omdat Hitler tot het bittere einde op de medewerking van de generale staf en een groot deel van de bevolking kon rekenen.

In deel twee van zijn meesterlijke biografie behandelt Ullrich de jaren tussen het ontbranden van de Tweede Wereldoorlog en Hitlers zelfmoord. Als geen ander ontrafelt Ullrich de persoonlijkheid van Hitler en maakt zo duidelijk hoe dit alles gebeuren kon.

Craig Unger - Het huis Trump, het huis Poetin

 

 De Amerikaanse journalist Craig Unger schreef eerder de bestseller House of Bush, House of Saud en komt nu met een even onthullend boek over Donald Trump.

Vladimir Poetin had het met Donald Trump niet beter kunnen treffen. Dankzij de 45ste president van de Verenigde Staten zit hij steviger in het zadel dan ooit. Sinds Trump aan de macht is, verkeert Poetins grootste vijand, de liberale wereldorde, in chaos. Rusland kan zich daardoor op internationaal gebied alles veroorloven, tot (verder) militair ingrijpen in onafhankelijke staten die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie aan toe.

Volgens het opzienbarende boek House of Trump, House of Putin. The Untold Story of Donald Trump and the Russian Mafia van de gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksjournalist Craig Unger, die eerder onder meer de hechte zakelijke banden tussen de familie Bush en het Saoedische koningshuis blootlegde, berust Poetins versterkte machtspositie niet op toeval, maar zou er een ingenieus plan achter schuilgaan.

Sinds Donald Trump zich in de race om het Amerikaanse presidentschap begaf , is hij, in Ungers ogen, Poetins marionet. Sterker nog, zonder de bemoeienis van het Kremlin zou Trump nooit president van de Verenigde Staten zijn geworden. Nu het eenmaal zover is, kijkt Poetin, zoals op de recente top in Helsinki duidelijk werd, handenwrijvend toe hoe zijn belangrijkste tegenstander op het wereldpolitieke toneel met de dag aan macht inboet, terwijl Rusland als grootmacht herrijst.

Michel Krielaers, NRC 16 aug. 2018

Jason Fry - The Last Jedi

Star Wars: The Last Jedi is het officiële verhaal van de gelijknamige film van Disney, geschreven met input van regisseur Rian Johnson, en uitgebreid met alternatieve versies van het script en nog niet eerder vertoonde scènes. Uit de as van het Keizerrijk is een nieuwe dreiging verrezen die de vrijheid van het hele sterrenstelsel bedreigt: de meedogenloze Eerste Orde. Gelukkig zijn er ook nieuwe helden opgestaan om de wapens op te pakken – en misschien zelfs hun levens op het spel te zetten – voor de goede zaak. Rey, de wees die alsmaar sterker wordt in de Kracht, Finn, de ex-stormtroeper die het opneemt tegen zijn oude meesters, en Poe Dameron, de onverschrokken X-wing piloot, vechten zij aan zij met Generaal Leia Organa en het Verzet. Maar hun tegenstander Snoke, de leider van de Eerste Orde, en zijn genadeloze secondant Kylo Ren hebben een overmacht aan soldaten en vuurkracht. Deze vijand betekent mogelijk het einde van de kampioenen van het licht. Hun enige hoop is nu gevestigd op een verloren legende: Jedi-leraar Luke Skywalker. Waar de actie in Star Wars: The Force Awakens eindigde, gaat het verhaal van Star Wars: The Last Jedi verder. In dit deel stijgt de strijd tussen licht en donker naar een nieuw hoogtepunt.

Yolanda Hadid - Hoor me

 

 

Yolanda Hadid werd wereldberoemd als model, Real Housewife of Beverly Hills en moeder van Bella en Gigi Hadid. Ze was ook ziek, en lange tijd wist niemand wat er met haar aan de hand was.Opgegroeid op een kleine boerderij in het Zuid-Hollandse Papendrecht, brengt Yolanda Hadid haar jeugd door met paardrijden, turnen en een bijbaantje bij de HEMA.

Op haar zestiende wordt ze gescout door een modellenbureau. Voor ze het weet vliegt ze als model de hele wereld over.

Ondertussen gaat Yolanda's gezondheid achteruit. Haar lange zoektocht naar de juiste diagnose begint. Pas vele jaren later wordt vastgesteld dat ze lijdt aan de chronische ziekte van Lyme. Medicijnen en behandelingen volgen, terwijl ze inmiddels ook een gezin heeft en onderdeel is van de realityserie The Real Housewives of Beverly Hills.
Ondanks alles lijkt Yolanda Hadid nooit de hoop te verliezen. Haar positie als beroemdheid gebruikt ze om meer bewustzijn te creëren rondom de ziekte van Lyme. 'Hoor me' is het levensverhaal van Yolanda Hadid.